Χταπόδι πλοκάμι Φλεριανός, κρασάτο με μέλι

Χταπόδι πλοκάμι Φλεριανός, κρασάτο με μέλι

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για χταπόδι που μοσχοβολάει κρασάκι. Δοκιμάστε τα φρεσκοκατεψυγμένα πλοκάμια της εταιρεία ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ, από το Μαρόκο. Είναι πρώτης ποιότητας και γίνονται πολύ μαλακά.

Υλικά

Για 4 μερίδες

  • 1.000 – 1.100 γρ. πλοκάμια κατεψυγμένου χταποδιού ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ
  • 3/4 φλιτζανιού (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο
  • 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 5 – 6 κεδροκούκουτσα (θα τα βρείτε πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε βαζάκι, στο ράφι με τα μπαχαρικά ή θα τα αγοράσετε χύμα από τα μεγάλα μπαχαράδικα)
  • 1 κουτ. γλυκού ολόκληροι σπόροι μαύρου πιπεριού, χονδροσπασμένοι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι (θα το βρείτε συσκευασμένο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά μανάβικα ή σε γλαστράκια, στα φυτώρια) ή
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι (200 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένες πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια οι φέτες (καλά καθαρισμένες από τις λευκές ίνες) και το ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
Διαδικασία

Σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι βάζω τα καρφάκια γαρίφαλου, τα κεδροκούκουτσα, τα σπασμένα πιπέρια, το φύλλο δάφνης και το φρέσκο θυμάρι. Δένω το τουλπάνι με ένα κομματάκι σπάγκο ή με κλωστή.
Κόβω τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια και τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς νερό. Τη κλείνω καλά με το καπάκι της και τη βάζω σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύω έτσι το χταπόδι για περίπου 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το χταπόδι θα βγάλει το νερό του και θα μισο-μαγειρευτεί μέσα σε αυτό.
Ανοίγω το καπάκι και ρίχνω την κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και μυρωδικά και την ξερή ρίγανη –αν χρησιμοποιήσω ξερό θυμάρι το βάζω χύμα στην κατσαρόλα, μαζί με την ξερή ρίγανη. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση και ρίχνω το κρασί, τις ελιές και τις φέτες πορτοκαλιού, κομμένες στη μέση.
Σκεπάζω την κατσαρόλα, ανεβάζω ελαφρώς τη φωτιά στο μέτριο και σιγομαγειρεύω για άλλα 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί ελαφρώς και να μοιάζει με αραιό σιρόπι. Ρίχνω το μέλι, ανακατεύω και μαγειρεύω για άλλα 2 – 3 λεπτά. Τέλος, προσθέτω και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
Μοιράζω το χταπόδι σε πιάτα, μαζί με τη σάλτσα του, και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω με απλό ρύζι πιλάφι.

Χρόνος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15′
Χρόνος Εκτέλεσης: Μαγείρεμα: 1 ώρα

Ντίνας Νικολάου , , ,