Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά

Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά

Το φαγητό σύμβολο της 25ης Μαρτίου. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά τρώγεται ευχάριστα από όλους και είναι από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.

Υλικά
  • 1 κιλό μπακαλιάρο Φλεριανού
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Για το χυλό
  • 3 αυγά
  • 3-4 κουταλιές νερό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Λίγο άνηθο & φέτες λεμονιού
Διαδικασία

Βγάλτε την πέτσα του μπακαλιάρου, κόψτε τον σε κομμάτια και βάλτε τα μέσα σε νερό που να τα σκεπάζει. Αφήστε τα να σταθούν 18-20 ώρες, για να φουσκώσουν και να ξαλμυρίσουν. Στο διάστημα αυτό αλλάξτε μερικές φορές το νερό.

Χτυπήστε ελαφρά τ’αυγά με το νερό, ρίξτε αλάτι, πιπέρι και όσο αλεύρι χρειασθεί, για να γίνει μάλλον πηχτός χυλός. Βουτήξτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο χυλό και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι. Γαρνίρετε τον μπακαλιάρο με μαϊντανό  και τις φέτες λεμονιού.

Σερβίρετε τον αμέσως συνοδεύοντας τον με σκορδαλιά.

Σκορδαλιά
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ¾ κουταλάκι αλάτι
  • 2 μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 50 γρ.ψωμί ξερό, τριμμένο
  • ¼ κούπας ξίδι
  • 1/3 κούπας νερό
  • ½ κούπας λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπήστε όλα μαζί τα υλικά στη μεσαία ταχύτητα στο πολυμίξερ 1-2 λεπτά, ώσπου να επιτύχετε ένα λείο ομοιόμορφο μίγμα. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, ρίξτε λίγο ακόμη νερό και χτυπήστε το μερικά δευτερόλεπτα ακόμη, να γίνει λείο και απαλό.

Συνταγές , , , ,