Σαρδέλες Φλεριανός, γεμιστές πλακί

Σαρδέλες Φλεριανός, γεμιστές πλακί

Από τα νοστιμότερα μαγειρέματα της σαρδέλας είναι γεμιστές στο φούρνο. Τις καθαρίζουμε εύκολα, όπως ακριβώς καθαρίζουμε το γαύρο, χωρίς όμως να χωρίσουμε τα φιλετάκια στα δύο. Οι κατεψυγμένες σαρδέλες Φλεριανός έχουν παγώσει σωστά διατηρώντας την αρχική τους μορφή. Μόλις τις ξεπαγώσω, είναι σαν να ψαρεύτηκαν αυτή τη στιγμή.

Υλικά

Για 4 μερίδες

  • 1 κιλό κατεψυγμένες σαρδέλες ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ, καθαρισμένες, αφήνοντας όμως κατά μήκος ενωμένα τα δύο φιλέτα κάθε σαρδέλας, ώστε να είναι ανοιγμένες σαν βιβλίο
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 – 3 κουτ. σούπας γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)

Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
  • 2 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
Διαδικασία

Για τη γέμιση: Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το σκόρδο, σοτάρω για 1/2 λεπτό, μέχρι απλώς να σκορπίσει το άρωμά του, και ρίχνω τα κουκουνάρια τις ντομάτες, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Όταν το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά, μαγειρεύω για 5 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Ρίχνω το δυόσμο και ανακατεύω καλά.

Για τις σαρδέλες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C και λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψί. Παίρνω μια φιλεταρισμένη σαρδέλα, τη βάζω στο ταψί και την ανοίγω σαν βιβλίο (τα φιλετάκια της δηλαδή να παραμένουν ενωμένα). Βάζω περίπου 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση πάνω στο ένα φιλετάκι της και τη σκεπάζω με το άλλο φιλετάκι, ξαναδίνοντας στη σαρδέλα το αρχικό της σχήμα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με όλες τις υπόλοιπες σαρδέλες και το υπόλοιπο μείγμα της γέμισης. Τις τοποθετώ τη μία δίπλα στην άλλη μέσα στο ταψί, τις αλατοπιπερώνω, τις καλύπτω με τις φέτες ντομάτας και τις περιχύνω με το ελαιόλαδο.
Τέλος, τις πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και βάζω το ταψί στο φούρνο. Τις ψήνω για 10 – 12 λεπτά, μέχρι να ζαρώσουν ελαφρά οι φέτες ντομάτας. Σερβίρω αμέσως.

Χρόνος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Εκτέλεσης: Ψήσιμο: 10-12 λεπτά

Ντίνας Νικολάου , , ,