Κατεψυγμένα προϊόντα (Χταπόδι, Καλαμάρι)

Κατεψυγμένα προϊόντα (Χταπόδι, Καλαμάρι)

 Κατεψυγμένα προϊόντα (Χταπόδι, Καλαμάρι) 

Τα θαλασσινά αυτά είναι από τα πιο αγαπητά μεζεδάκια  πέρα από την νοστιμιά τους όμως, μας δίνουν και χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Σίδηρος: Το χταπόδι είναι πηγή σιδήρου. Το καλαμάρι περιέχει επίσης σίδηρο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Κάθε σωματικό κύτταρο περιέχει σίδηρο. Το μέταλλο αυτό είναι απαραίτητο για την μεταφορά του οξυγόνου και για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό νέων κυττάρων, διαφόρων ορμονών και διαφόρων νευροδιαβιβαστών.


Χαλκός:
Το καλαμάρι και το χταπόδι είναι πηγές χαλκού. Ο χαλκός αποτελεί τμήμα της δομής διαφόρων ενζύμων και έτσι είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό της αιμογλοβίνης και του κολλαγόνου (το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη που χρησιμεύει στη δόμηση και επιδιόρθωση των ιστών) του οργανισμού. Επίσης πολλά ένζυμα , που περιέχουν χαλκό συνεισφέρουν θετικά στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ελευθέρων ριζών.


Σελήνιο:
Τα καλαμάρια και τα χταπόδια είναι  πηγές σεληνίου. Αυτό το μέταλλο συνεργάζεται με ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά ένζυμα, προλαμβάνοντας έτσι το σχηματισμό ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Βοηθά επίσης στον μετασχηματισμό των ορμονών του θυρεοειδούς στην ενεργή μορφή τους.


Βιταμίνη Β2(ριβοφλαβίνη):
Το καλαμάρι είναι  πηγή βιταμίνης B2. Όπως και βιταμίνη Β1, παίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό όλων των κυττάρων. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.


Βιταμίνη Β12:
Τα καλαμάρια και χταπόδια είναι επίσης εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Β12. Αυτή η βιταμίνη λειτουργεί  σε συνέργεια με την βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Εξασφαλίζει επίσης τη διατήρηση των νευρικών κυττάρων και  των κυττάρων που παράγουν οστίτη ιστό.


Φώσφορος:
Τα καλαμάρια και χταπόδια περιέχουν  φώσφορο . Ο φώσφορος είναι το δεύτερο σε αφθονία μέταλλο  στο σώμα μας, μετά  από το ασβέστιο. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Επιπλέον, συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη και την αναγέννηση των ιστών και βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού pH του αίματος. Τέλος, ο φώσφορος είναι ένα συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.


Ψευδάργυρος: Το χταπόδι περιέχει ψευδάργυρο όπως και τα καλαμάρια. Ο ψευδάργυρος παίρνει μέρος στις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, στην κατασκευή του γενετικού υλικού,  στις λειτουργίες αντίληψη της γεύσης, στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης συνεργάζεται με τις ορμόνες του φύλου και του θυρεοειδούς. Στο πάγκρεας, συμμετέχει στην κατασκευή, στην αποθήκευση και στην απελευθέρωση της ινσουλίνης.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): Το χταπόδι είναι πηγή βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη B6, επίσης γνωστή ως πυριδοξίνη, είναι μέρος των συνενζύμων, που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπαρών οξέων και στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών. Συνεργάζεται επίσης στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τους επιτρέπει να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο. Η Πυριδοξίνη απαιτείται επίσης για τη μετατροπή του γλυκογόνου σε γλυκόζη και για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ορισμένων συστατικών των νευρικών κυττάρων.

Μαγνήσιο: Τα καλαμάρια και χταπόδια περιέχουν μαγνήσιο. Το μαγνήσιο συμμετέχει στην ανάπτυξη των οστών, στον σχηματισμό των πρωτεϊνών με ενζυμική δράση, στη σύσπαση των μυών, στην υγεία των δοντιών και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης παίζει ρόλο στο μεταβολισμό της ενέργειας και στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.

Κάλιο: Το χταπόδι είναι πηγή καλίου. Στο σώμα, κάλιο χρησιμοποιείται για την εξισορρόπηση του pH του αίματος και διεγείρει την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι, και την προώθηση της πέψης. Επιπλέον, διευκολύνει τη σύσπαση των μυών,  και συμμετέχει σε λειτουργίες μετάδοσης των νευρικών ερεθισμάτων. Επίσης το Κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης, που βρίσκεται στα κυτταρικά και στα υπόλοιπα σωματικά υγρά και φροντίζει την αρτηριακή πίεση συμβάλλοντας στην αποβολή της περίσσειας νατρίου


Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη):
Τα  καλαμάρια και χταπόδια είναι πηγές βιταμίνης B3. Η Βιταμίνη Β3 εμπλέκεται σε πολλές μεταβολικές αντιδράσεις και συμβάλλει ιδιαίτερα στην παραγωγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το αλκοόλ που καταναλώνουμε. Παίρνει επίσης μέρος, στη διαδικασία σχηματισμού του DNA, επιτρέποντας τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη.


Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5):
Τα καλαμάρια και χταπόδια είναι πηγές βιταμίνης B5. Αυτή η βιταμίνη είναι μέρος ενός συνενζύμου «κλειδιού» που επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιήσει σωστά την ενέργεια από την τροφή που καταναλώνουμε. Συμμετέχει επίσης σε διάφορα στάδια της  παραγωγής των στεροειδών ορμονών,  και των νευροδιαβιβαστών.


Βιταμίνη C:
Το χταπόδι είναι πηγή βιταμίνης C. Ο ρόλος της βιταμίνης C στον οργανισμό πέρα από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες είναι η συμβολή της στον σχηματισμό υγιών οστών, χόνδρων, οδόντων και ούλων. Επιπλέον, προστατεύει από μολύνσεις, προωθεί την απορρόφηση του σιδήρου από φυτά και βοηθάει στην επιτάχυνση της επούλωσης πληγών.  


Βιταμίνη Ε: Τα καλαμάρια και χταπόδια είναι πηγές βιταμίνης Ε.  Σημαντικό  αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε προστατεύει τη μεμβράνη που περιβάλλει τα κύτταρα του σώματος,  και κυρίως τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διατροφή , , , , ,