Τα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Τα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Η σωστή διατροφή στη σχολική ηλικία

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας έχουν υψηλές διατροφικές απαιτήσεις, βρίσκονται σε περίοδο έντονης ανάπτυξης, έχουν υψηλή σωματική και πνευματική δραστηριότητα  γι’ αυτό και τώρα που τα σχολεία ανοίγουν, οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν περισσότερο σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους. 

Τα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αυτοσυγκέντρωσης τους και επομένως στην ικανότητα μάθησης. Πρόσφατες μελέτες, στις οποίες χορηγήθηκε συμπλήρωμα με Ωμέγα-3 σε παιδιά, έδειξαν ότι αυτά τα παιδιά εμφάνισαν αξιοσημείωτη βελτίωση στην ανάγνωση, τη συγκέντρωση και την ικανότητα μάθησης.

Ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 70%) της εγκεφαλικής ουσίας φτιάχνεται από Ωμέγα-3, ενώ μειωμένη λήψη αυτών μπορεί να συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, χαμηλό IQ, κατάθλιψη, μειωμένη πνευματική λειτουργία, νευρικότητα, ADHD, αυτισμό, δυσλεξία και άλλες διαταραχές.

Έρευνες δείχνουν ότι η χορήγηση Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ενός ατόμου να σκέφτεται λογικά και μπορεί να προάγει την ξεκάθαρη σκέψη για την επίλυση προβλημάτων και έτσι να αυξήσει το σκορ στο τεστ IQ (δηλαδή την εξυπνάδα). Καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων θεωρούνται τα εξής Ψάρια: Σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, ρέγγα, πέστροφα, πέρκα, μπαρμπούνι, γαύρος, γλώσσα, κουτσομούρα, μαρίδα, αθερίνα, αντζούγια, βακαλάος, οξύρρυγχος.

Διατροφή , , ,