Τα οφέλη του Θαλασσινού νερού στη ζωή & στην διατροφή μας

Τα οφέλη του Θαλασσινού νερού στη ζωή & στην διατροφή μας

Γράφει : η Αλεξίου Γεωργία Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος LASERtouch

Το θαλασσινό νερό έχει αλμυρότητα μεταξύ 3,1% και 3,8% ενώ το pH του κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 8,4 επομένως είναι ελαφρώς αλκαλικό. Η πυκνότητά του στην επιφάνεια της θάλασσας ποικίλλει ανάλογα με την θερμοκρασία και την αλμυρότητα από περίπου 1020 ως 1029 χιλιόγραμμα ανά κυβικό μέτρο.

Παρά την αλμυρότητά του το θαλασσινό νερό δεν έχει ομοιόμορφη περιεκτικότητα αλάτων σε όλες τις θάλασσες και αυτό γιατί στα μέρη όπου αναμειγνύεται με γλυκό νερό π.χ. εκβολές ποταμών μπορεί να είναι λιγότερο αλμυρό.

Δεν είναι στάσιμο, κινείται λόγω των δυνατών ρευμάτων και των παλιρροιών, επομένως η ποσότητα των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων που περιέχει δεν είναι σταθερή.

Μικρή ποσότητα θαλασσινού νερού σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού δεν είναι βλαβερό για τον άνθρωπο. Η κατανάλωση θαλασσινού νερού για την δίψα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό γιατί θα πρέπει να αποβάλλει μέσω των ούρων περισσότερο νερό για να απομακρυνθεί το αλάτι από ότι αυτό που προσλαμβάνει.

Το θαλασσινό νερό αποτελείται από καθαρό νερό, από χλωριούχο νάτριο (NaCl) και σε μικρότερες ποσότητες από μέταλλα και ιχνοστοιχεία εξίσου σημαντικά.

Το μαγνήσιο βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος και η υψηλή περιεκτικότητα του βοηθάει στην μείωση του άγχους, χαλαρώνει τους μύες και τα νεύρα και προκαλεί ηρεμία. Το ιώδιο βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα και τον θυρεοειδή αδένα. Η εισπνοή θαλασσινού νερού βοηθά στην θεραπεία πνευμονιών ασθενειών. Το βρώμιο μαζί με το μαγνήσιο και το λίθιο βοηθούν στην θεραπεία πολλών ψυχολογικών προβλημάτων. Τέλος το ασβέστιο βοηθάει στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων του δέρματος.

 

Σύσταση του θαλάσσιου νερού κατά βάρος (για αλμυρότητα 3,5%)
Στοιχείο Ποσοστό Στοιχείο Ποσοστό
Οξυγόνο 85,84 Θείο 0,091
Υδρογόνο 10,82 Ασβέστιο 0,04
Χλώριο 1,94 Κάλιο 0,04
Νάτριο 1,08 Βρώμιο 0,0067
Μαγνήσιο 0,1292 Άνθρακας 0,0028

 

Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό είναι ωφέλιμο και προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό. Βοηθάει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε ζωντανούς μικροοργανισμούς που παράγουν αντιβακτηριακή και αντιβιοτική δράση θωρακίζοντας τον οργανισμό.

Το θαλασσινό αλάτι βοηθά στην αποτοξίνωση και ανανέωση του οργανισμού καθώς επίσης και στην αναγέννηση και αναζωογόνηση των κυττάρων μέσω των στοιχείων  που περιέχει τα οποία απορροφούν την σκόνη και το τοξικά υλικά από τα κύτταρα του δέρματος και τα αποβάλλουν προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Το θαλασσινό αλάτι χρησιμοποιείται και για την φυσική απολέπιση του δέρματος (peeling) καθώς η υφή του βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα, αποτοξινώνοντας το αποβάλλοντας τις τοξίνες και αποκαθιστά την σφριγηλότατα και την λάμψη του δέρματος κάνοντας το πιο απαλό και πιο υγιές.

Το μπάνιο στην θάλασσα βοηθάει επίσης στην βελτίωση και στην καλή κυκλοφορία του αίματος αποκαθιστώντας βασικά μέταλλα που έχουν μειωθεί από διάφορους παράγοντες π.χ. κακή διατροφή, άγχος, μολυσμένο περιβάλλον, καθιστική ζωή και εργασία, έλλειψη γυμναστικής κ.α.

Βοηθάει στην αναζωογόνηση του μυαλού, αυξάνει την αίσθηση της ηρεμίας και ενεργοποιεί μηχανισμούς καταπολέμησης παθήσεων όπως βρογχίτιδα, αρθρίτιδα, άσθμα, ψωρίαση, μυκητίαση κ.α. Επίσης είναι ωφέλιμο στον καθαρισμό των ρινικών κοιλοτήτων και στην αποσυμφόρησή τους δημιουργώντας ελεύθερη αναπνοή και κατά συνέπεια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Συνεπώς το θαλασσινό αλάτι θεωρείται φυσικό καθαριστικό του αίματος κάνοντας το δέρμα πιο υγιές και απαλό μειώνοντας τις πιθανότητες λοιμώξεων στο δέρμα. Καταπολεμά τις λοιμώξεις και σκοτώνει παράσιτα, βακτήρια και μύκητες.

Το θαλασσινό νερό εκτός από τα οφέλη που έχει στον οργανισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου και στην μαγειρική προσδίδοντας έτσι στα φαγητά άρωμα και γεύση από θάλασσα.  

Χρησιμοποιείται στην απόψυξη των θαλασσινών και των ψαριών με αποτέλεσμα τα προϊόντα να ξεπαγώνουν με φυσικό τρόπο δίχως να χάνουν την φρεσκάδα, το χρώμα και την υφή τους. Ο σωστός τρόπος απόψυξης είναι σημαντικός για να έχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά σχεδόν την ίδια γεύση και τις ίδιες ιδιότητες με τα νωπά. Τοποθετούνται τα κατεψυγμένα ψάρια ή θαλασσινά σε πλήρως κρύο νερό και παραμένουν στο ψυγείο για 24 ώρες πριν από το μαγείρεμα.

Σε πολλές μαγειρικές συνταγές χρησιμοποιείται το θαλασσινό νερό για την παρασκευή των φαγητών όπως κακαβιά (σούπα του ψαρά), μυδοπίλαφο, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδα, γαρίδες σαγανάκι, καλαμάρια γεμιστά,  σπαγγέτι με γαρίδες, μπιφτέκια σολωμού κ.α. Παρά τις βλαβερές συνέπειες που έχουν κάποιες τροφές στον οργανισμό όπως π.χ. τα πατατάκια η παρασκευή τους με θαλασσινό νερό είναι ποιοτικότερη και πιο υγιεινή.

Τέλος εκτός από την μαγειρική χρησιμοποιείται και στην παρασκευή ποτών όπως π.χ. μπύρας η οποία συνδυάζοντας την με θαλασσινά οι αποχρώσεις του ιωδίου γίνονται έντονες αφήνοντας στο στόμα μια ευχάριστη και ισορροπημένη γεύση.

Συμπερασματικά όποια και να είναι η χρήση του θαλασσινού νερού τα οφέλη για τον οργανισμό είναι πολλά και ποικίλα.

ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

LASERtouch

Διατροφή , , , ,